24 de febr. 2017

L’estalvi i el crèdit de les famílies

Article del 10/01/2017
El deute de les famílies residents a Espanya amb la banca va augmentar per primera vegada  el novembre passat respecte al mes anterior des de juny de 2016, segons les dades publicades  pel Banc d'Espanya. D'aquesta forma, els crèdits concedits per les entitats financeres que operen a Espanya a les llars nacionals van augmentar al novembre en 6.428 milions d'euros. Tot i així el deute total encara es redueix un 2% respecte el que hi havia l’any anterior.

La famílies van registrar un alliberament de renda neta des de 2009 fins aquest 2016.  En una primera fase del procés coincideix en el temps amb un període en el qual les llars van realitzar una forta contenció del consum, que en gran manera era per la por a les expectatives de futur  i per precaució. Això, unit al desplomi de la inversió en habitatge per la crisi immobiliària,  va fer que les llars passessin de tenir necessitat de finançament a capacitat d’estalvi.

Segons BBVA Research, la major part del desapalancament es degut  a la reducció dels tipus d'interès en aquest període. Aquest alliberament de recursos de les famílies s'ha vist esmorteït per la baixada de la rendibilitat dels dipòsits.

El factor psicològic en l’estalvi és molt important. Per exemple, molta gent no veurà  reduïda la seva capacitat de consum però psicològicament, totes les notícies negatives externes,  han provocat que redueixin les seves despeses. 

En referència a la demanda de crèdit passa exactament el mateix. Si pensem que les coses aniran a millor els propers anys, encara que ara  encara notem poc aquesta millora, la propensió a endeutar-se del particulars, i també de les empreses, augmenta per unes expectatives que no tenen perquè complir-se.


Els tipus es mantindran baixos encara força temps, fet que ha d’ajudar a l’economia i a les empreses a agafar més impuls. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada