7 d’ag. 2017

Millors resultats de la gestió passiva durant la crisi

Article Hora Nova del 01/08/2017

La majoria dels articles publicats els darrers dos mesos tenen relació amb els mercats financers però no estan estretament relacionats amb dades econòmiques importants de la setmana  abans de l’article o anàlisi o moviments importants de les borses.

Per què no parlo de borses? Doncs, ben fàcil; perquè no hi ha res a parlar ni és gent interessant el que esta passant. Això es degut a que ha desaparegut la volatilitat dels mercats que es troba a nivells mínims des de fa molts temps.

Aquesta situació és dolenta? Doncs no, de fet és la situació ideal (tendència alcista i absència de volatilitat). La volatilitat s’associa a risc perquè quan augmenta normalment es degut a caigudes dels mercats però quan el mercat es dispara a l’alça, també tenim augment de volatilitat.

Aquesta absència  de volatilitat tant duradora està provocant efectes a les empreses de gestió de patrimonis. Al no haver-hi grans oscil·lacions dels mercats, els gestors no troben oportunitats o grans descomptes en els valors i els canvis a les carteres serveixen de poc. L’efecte final és que quasi cap gestor pot superar el resultat del mercat i això s’està traduint als EUA en l’acomiadament de gestors estrelles amb sous multimilionaris.


També té uns efectes en els diferents estils de gestió. El gran debat, que no és nou però  que s’ha reactivat actualment, és la gestió passiva o l’activa. La passiva que, per simplificar, direm que és no fer res i aconseguir el mateix resultat del mercat menys les comissions, s’està imposant en resultats aquests darrers anys, però la volatilitat és una característica de les borses i algun dia tornarà. Serà llavors quan valorarem el valor que aporten els gestors més actius, que són els que protegiran els beneficis aconseguits i donaran coherència a la cartera si les valoracions de les empreses són excessives.    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada